Twój koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Zaloguj się
Logowanie
Utwórz konto Zapomniałeś hasło ?

Kategoria: Herbata czarna

Tanzania GFOP Lupo nde Ooganic

Gładka czarna herbata o łagodnym smaku. Ogród o powierzchni 2000 ha znajduje się w dystrykcie Njombe w pobliżu gór Livingstone. Kierownik ogrodu, Pan Mwasamene, jest bardzo dumny z tej herbaty.

Inne herbaty z kategorii: Herbata czarna



Opis gatunku

Herbata czarna

Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.

Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

  • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
  • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
  • Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
  • Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.


Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]

Tanzania GFOP Lupo nde Ooganic

Tanzania GFOP Lupo nde Ooganic

Cena: 12,30zł
Cena netto: 10,00zł
Stan magazynowy: Dużo
Ilość: =50g  Do koszyka
   - LUB -   

Parzenie

Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka. Zasadniczo, wszystkie czarne herbaty są parzone z wrzącą wodą. Herbata Darjeeling powinna być parzona przez maksymalnie 3 minuty, z drugiej strony mocne herbaty z Assamu do 5 minut.

Herbata czarna
do góry