Kategoria: Rooibos
Rooibos Tea
Smak:
rooibos

Inne herbaty z kategorii: Rooibos
Opis gatunku
Rooibos
Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Inne nazwy: bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w jezyku afrikaans rooi tee. Bywa też nazywana czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym.
Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napar ma specyficzny, miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy - nie zawiera garbników będących jego przyczyną. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem.
Zalecany jest także kobietom w ciąży, ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom.[potrzebne źródło] Bogaty jest także w przeciwutleniacze dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie okładu, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.
© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
Rooibos Tea
Cena netto: 8,00zł
Parzenie
Dla zielonego rooibosa zalecany czas parzenia to 3-5 minut, dla czerwonego około 5 minut. Dłuższy czas parzenia nie wpływa negatywnie na jego smak, będzie on po prostu bardziej intensywny.
