Twój koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Zaloguj się
Logowanie
Utwórz konto Zapomniałeś hasło ?

Kategoria: Herbata czarna z aromatem

Pieczone jabłko

Smak:
pieczone jabłko z aromatycznymi przyprawami

Skład:
herbata czarna, jabłka, goździki, cynamon, kardamon, aromat

Inne herbaty z kategorii: Herbata czarna z aromatem



Opis gatunku

Herbata czarna z aromatem

Herbaty aromatyzowane, powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat – zielonej, czarnej, pu-erh,  lub ulung. Czynność tę wykonuje się tuż przed pakowaniem, czyli po dokonaniu się wszystkich procesów związanych z produkcją herbaty. Najczęściej do herbat dodaje się płatki kwiatów (róży, jaśminu) lub owocowych esencji  zapachowych (pomarańczowych i cytrynowych). Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Grey, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.

© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]

Pieczone jabłko

Pieczone jabłko

Cena: 11,69zł
Cena netto: 9,50zł
Stan magazynowy: Dużo
Ilość: =50g  Do koszyka
   - LUB -   

Parzenie

Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka. Zasadniczo, wszystkie czarne herbaty są parzone z wrzącą wodą. Herbata Darjeeling powinna być parzona przez maksymalnie 3 minuty, z drugiej strony mocne herbaty z Assamu do 5 minut.

Herbata czarna z aromatem
do góry