Kategoria: Mate, Lapacho
Mate IQ
Smak:
delikatnie cytrusowy
Skład:
herbata Yerba Mate, liście ginkgo, guawa, skórka pomarańczy, kwiat pomarańczy, guarana, kwiat malwy, aromat

Inne herbaty z kategorii: Mate, Lapacho
Opis gatunku
Mate, Lapacho
Yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá.
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
Lapacho to napar sporządzany z wewnętrznej części kory drzewa Tabebuia impetiginosa oraz wielu innych gatunków drzew z rodzaju Tabebuja[1], stosowany od wieków przy różnych dolegliwościach przez Indian zamieszkujących Peru, Boliwię, Brazylię i Paragwaj. Określany niekiedy jako "herbata Inków".
© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
Mate IQ
Cena netto: 12,00zł
Parzenie
Napar może być parzony wiele razy. Pamiętajmy, aby woda używana do parzenia nie była wrząca.
