Twój koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Zaloguj się
Logowanie
Utwórz konto Zapomniałeś hasło ?

Kategoria: Herbata zielona

Japan Kokeicha

Kokeicha to niezwykle popularna w Japonii herbata wytwarzana ze sproszkowanej herbaty używanej do ceremonii. W specjalnym procesie po dodaniu wody masa przepuszczana jest przez urządzenie podobne do tego, które wykorzystuje się przy produkcji makaronu. Kokeicha może być zaparzana wielokrotnie.

Inne herbaty z kategorii: Herbata zielona



Opis gatunku

Herbata zielona

Herbata zielona (绿茶) powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga.

Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]

Japan Kokeicha

Japan Kokeicha

Cena: 17,22zł
Cena netto: 14,00zł
Stan magazynowy: Dużo
Ilość: =50g  Do koszyka
   - LUB -   

Parzenie

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany. W przypadku japońskiej herbaty, woda powinna ostygnąć do nawet 60-70°C przed parzeniem. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści.

Herbata zielona
do góry