Kategoria: Herbata zielona
Japan Gyokuro Asahi
Nazwa Gyokuro Asahi oznacza „Szlachetna kropla rosy”, herbata charakteryzuje się głębokim, zielonym kolorem i silnym słodkim aromatem. Na plantacjach, które zajmują się produkcją Gyokuro, znajdziemy specjalną konstrukcję, która służy do przykrywania krzewów. Dwa tygodnie przed planowanymi zbiorami herbata zostaje przykryta, co skutkuje zmniejszonym dopływem promieni słonecznych do liści, które zaczynają produkować więcej chlorofilu oraz mniej garbników. Proces wzrostu liści jest znacznie spowolniony, co nadaje herbacie mocniejszy smak. Jest to jedna z najlepszych japońskich herbat.

Inne herbaty z kategorii: Herbata zielona
Opis gatunku
Herbata zielona
Herbata zielona (绿茶) powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga.
Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
Japan Gyokuro Asahi
Cena netto: 120,00zł
Parzenie
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany. W przypadku japońskiej herbaty, woda powinna ostygnąć do nawet 60-70°C przed parzeniem. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści.
