Kategoria: Herbata zielona z aromatem
Jabłka De Luxe
Smak:
orzeźwiający, jabłkowy z nutą mięty
Skład:
herbata zielona, plasterki jabłek, jabłka, aromat, mięta

Inne herbaty z kategorii: Herbata zielona z aromatem
Opis gatunku
Herbata zielona z aromatem
Herbaty aromatyzowane, powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat – zielonej, czarnej, pu-erh, lub ulung. Czynność tę wykonuje się tuż przed pakowaniem, czyli po dokonaniu się wszystkich procesów związanych z produkcją herbaty. Najczęściej do herbat dodaje się płatki kwiatów (róży, jaśminu) lub owocowych esencji zapachowych (pomarańczowych i cytrynowych). Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Grey, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.
© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
Jabłka De Luxe
Cena netto: 15,00zł
Parzenie
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany. W przypadku japońskiej herbaty, woda powinna ostygnąć do nawet 60-70°C przed parzeniem. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści.
