Kategoria: Herbata czarna z aromatem
Bonaventura
Smak:
jagodowo-truskawkowy
Skład:
herbata czarna, jagody, skórka pomarańczy, nagietek, liście truskawek, truskawki, aromat

Inne herbaty z kategorii: Herbata czarna z aromatem
Opis gatunku
Herbata czarna z aromatem
Herbaty aromatyzowane, powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat – zielonej, czarnej, pu-erh, lub ulung. Czynność tę wykonuje się tuż przed pakowaniem, czyli po dokonaniu się wszystkich procesów związanych z produkcją herbaty. Najczęściej do herbat dodaje się płatki kwiatów (róży, jaśminu) lub owocowych esencji zapachowych (pomarańczowych i cytrynowych). Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Grey, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.
© Źródło: Wikipedia, [autorzy], licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
Bonaventura
Cena netto: 11,00zł
Parzenie
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka. Zasadniczo, wszystkie czarne herbaty są parzone z wrzącą wodą. Herbata Darjeeling powinna być parzona przez maksymalnie 3 minuty, z drugiej strony mocne herbaty z Assamu do 5 minut.
